Obserwatorzy

środa, 12 czerwca 2013

Grilowania ciąg dalszy , żeberka


Przepis na żeberka  zaadoptowałam  z radia . Wychodzą pyszne, kruche i pięknie zrumienione.

 około 1 kg żeberek
6 łyżek sosu sojowego- jasnego
 2 ząbki czosnku
 słoiczek pikantnej musztardy (najlepsza sarepska)
pół szklanki oleju
pol szklanki miodu ( daję mniej bo miód sie szybko karmelizuje )
sól , pieprz

Najpierw trzeba zrobić marynatę,więc trzeba połączyć wszystkie składniki (dokładnie wymieszać) . Żeberka pokroić na mniejsze porcje i włożyć do marynaty,wymieszać tak aby były dokładnie pokryte marynatą,pozostawić w lodówce (najlepiej na noc a jeszcze lepiej na 24 godziny przed grillowaniem) Tak przygotowane żeberka pieczemy na grillu około 30 minut,od czasu do czasu trzeba je obracać i smarować pozostałą marynatą, która nam zostanie.  

Do grillowanych mies podaje sałatę lodowa z papryką cebulą ,pomidorem i ogórkiem lub z sosem tzatziki.
Często jako dodatek  piekę ziemniaki w foli . Ziemniaki w skorce  podgotowuje w osolonej wodzie . Takie poltwarde zawijam w folię z ulubionym ziołem . Przeważnie tymianek , czasami kminek . Podaje z masłem czosnkowym lub ziołowym , jak kto lubi .

3 komentarze:

Dziękuję za wizytę i za każde pozostawione słowo