Obserwatorzy

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Czas grilla . Przepis na kurczaki .

Lato  to okres kiedy biesiadujemy na świeżym powietrzu .Do tego wpisu zainspirowała  mnie Antonina fotkami z grilla .   Pamiętam jak  poszukiwałam dobrych , smacznych przepisów , dlatego chce się podzielić sprawdzonymi .   Nie mam fotek , ale myślę ze szybko uzupełnię ten wpis  .
 Dzisiaj  kurczak .    Nie polecam do grillowania filetów z piersi. Są za suche.Grilluję filety  z udźca kurczaka  . Po upieczeniu wyglądają jak pierś i nawet moje wybredne marudy zajadają aż milo .
Fotka ze strony Tesco


 Mięso do grillowania powinno być zamarynowane , niby godzina wystarczy,ale dobre mięso jest wtedy  jak je zamarynuję dzień wcześniej  .
 I tak . Stosuję dwie marynaty . Pierwsza z netu .Nie podam strony , bo stosuje  od dawna i nie pamiętam gdzie ja znalazłam .

Przepis I
Pół papryki  ( owoc) drobniutko pokrojony
skorka z polówki cytryny (otarta)
natka pietruszki , (nie duzo )
cebula ,czosnek , (daję 3, 4 ząbki ) (otarte)
słodka i ostra papryka w proszku
pieprz , sól ,
łyżeczka białego octu winnego , lub jaki kto ma   ,może być jabłkowy , ale ja też stosuję macerację w soku z cytryny  tak jak w drugim przepisie .
łyżeczka miodu
Ostatni składnik   jaki stosuję , zależy często od tego co akurat mam  i jest to : sos barbecue albo  ketchup albo sos sojowy . 

 Wszystko do miski  ,ja jeszcze  lekko traktuję blenderem i w takiej marynacie maceruje  się mój kurczak .
Przepis II

Drugi przepis  bardzo aromatyczny

Najpierw przygotowuje przyprawę . Jedna część to moze być łyżeczka ,  ja mieszam całe  opakowania zgodne wagowo  .   Używam do innych mięs również .  Przepis  pochodzi od kogoś z kim  kiedyś pracowałam .
Imbir- 1
Biały pieprz -1
Galka muszkatolowa - 2
Cynamon -1/4
Mielony czosnek -1
czarny pieprz 1/4  (można więcej )
ewentualnie kardamon

Kurczaka skropić sokiem z cytryny  ,odstawić na pol godziny ,potem odrobinę oleju lub oliwy
 wymieszać z przyprawą, ja daje 2,3 łyżki  i tym dokładnie pokryć mięso i na noc do lodówki .

W dniu grilowania , wyciagam mięso z lodowki   na tyle wcześniej ,aby zlapalo temperature pokojową . Nie griluję nigdy mięsa prosto z lodowki .
Pachnie i smakuje bosko .
 SMACZNEGO
 jutro żeberka

Jeżeli ktoś posiada fajny przepis i zechce sie ze mną podzielić  proszę wpisać w komentarzu, przetestuję na pewno.


3 komentarze:

  1. Fajnego przepisu nie mam. Jednak mam inne zdanie na temat filetu z piersi kurczaka - grillowany w folii aluminiowej (jeżeli ta się nie przedziurawi) jest znakomity, soczysty. Tak grillujemy też i karkówkę.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja długo kombinowałam ze smakami ,zanim dobrałam te , które mnie i mojej rodzinie odpowiadają . Nie próbowałam fileta grillować w folii ,ale wypróbuję . Byłaby fajna chudziutka porcja mięsa dla mnie będącej na wiecznej diecie .

      Usuń

Dziękuję za wizytę i za każde pozostawione słowo