Lato to okres kiedy biesiadujemy na świeżym powietrzu .Do tego wpisu zainspirowała mnie Antonina fotkami z grilla . Pamiętam jak poszukiwałam dobrych , smacznych przepisów , dlatego chce się podzielić sprawdzonymi . Nie mam fotek , ale myślę ze szybko uzupełnię ten wpis .
Dzisiaj kurczak . Nie polecam do grillowania filetów z piersi. Są za suche.Grilluję filety z udźca kurczaka . Po upieczeniu wyglądają jak pierś i nawet moje wybredne marudy zajadają aż milo .
Fotka ze strony Tesco
Mięso do grillowania powinno być zamarynowane , niby godzina wystarczy,ale dobre mięso jest wtedy jak je zamarynuję dzień wcześniej .
I tak . Stosuję dwie marynaty . Pierwsza z netu .Nie podam strony , bo stosuje od dawna i nie pamiętam gdzie ja znalazłam .
Przepis I
Pół papryki ( owoc) drobniutko pokrojony
skorka z polówki cytryny (otarta)
natka pietruszki , (nie duzo )
cebula ,czosnek , (daję 3, 4 ząbki ) (otarte)
słodka i ostra papryka w proszku
pieprz , sól ,
łyżeczka białego octu winnego , lub jaki kto ma ,może być jabłkowy , ale ja też stosuję macerację w soku z cytryny tak jak w drugim przepisie .
łyżeczka miodu
Ostatni składnik jaki stosuję , zależy często od tego co akurat mam i jest to : sos barbecue albo ketchup albo sos sojowy .
Wszystko do miski ,ja jeszcze lekko traktuję blenderem i w takiej marynacie maceruje się mój kurczak .
Przepis II
Drugi przepis bardzo aromatyczny
Najpierw przygotowuje przyprawę . Jedna część to moze być łyżeczka , ja mieszam całe opakowania zgodne wagowo . Używam do innych mięs również . Przepis pochodzi od kogoś z kim kiedyś pracowałam .
Imbir- 1
Biały pieprz -1
Galka muszkatolowa - 2
Cynamon -1/4
Mielony czosnek -1
czarny pieprz 1/4 (można więcej )
ewentualnie kardamon
Kurczaka skropić sokiem z cytryny ,odstawić na pol godziny ,potem odrobinę oleju lub oliwy
wymieszać z przyprawą, ja daje 2,3 łyżki i tym dokładnie pokryć mięso i na noc do lodówki .
W dniu grilowania , wyciagam mięso z lodowki na tyle wcześniej ,aby zlapalo temperature pokojową . Nie griluję nigdy mięsa prosto z lodowki .
Pachnie i smakuje bosko .
SMACZNEGO
jutro żeberka
Jeżeli ktoś posiada fajny przepis i zechce sie ze mną podzielić proszę wpisać w komentarzu, przetestuję na pewno.
Fajnego przepisu nie mam. Jednak mam inne zdanie na temat filetu z piersi kurczaka - grillowany w folii aluminiowej (jeżeli ta się nie przedziurawi) jest znakomity, soczysty. Tak grillujemy też i karkówkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ja długo kombinowałam ze smakami ,zanim dobrałam te , które mnie i mojej rodzinie odpowiadają . Nie próbowałam fileta grillować w folii ,ale wypróbuję . Byłaby fajna chudziutka porcja mięsa dla mnie będącej na wiecznej diecie .
UsuńDzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń