Witam. Dzisiaj pragnę się pochwalić moim pierwszym w życiu krzyżykowym a
raczej półkrzyżykowym obrazkiem . Prawdę mówiąc to nie miałam w planach
krzyżykowania ,miało je moje najmłodsze . Dzieci jak to dzieci
zaczynają a potem za trudne ,albo słońce za mocno świeci . Trzeba było
skończyć , bo chce go podarować swojej pani .Ze niby ona to tez taki
aniołek .
Dla porównania :)
Obrazek jeszcze mokry, czeka na prasowanie i włożenie do ramy .
Frywolitkowo udało mi się popełnić klasyczną bransoletkę dla kuzynki , jeszcze bez zapięcia .Aida20.
Bałam się takich cienkich nici , a teraz są moim nr 1. Mam jeszcze gotowy kołnierzyk, ale to następnym razem .
czwartek, 27 czerwca 2013
środa, 12 czerwca 2013
Grilowania ciąg dalszy , żeberka
Przepis na żeberka zaadoptowałam z radia . Wychodzą pyszne, kruche i pięknie zrumienione.
około 1 kg żeberek
6 łyżek sosu sojowego- jasnego
2 ząbki czosnku
słoiczek pikantnej musztardy (najlepsza sarepska)
pół szklanki oleju
pol szklanki miodu ( daję mniej bo miód sie szybko karmelizuje )
sól , pieprz
Najpierw trzeba zrobić marynatę,więc trzeba połączyć wszystkie składniki (dokładnie wymieszać) . Żeberka pokroić na mniejsze porcje i włożyć do marynaty,wymieszać tak aby były dokładnie pokryte marynatą,pozostawić w lodówce (najlepiej na noc a jeszcze lepiej na 24 godziny przed grillowaniem) Tak przygotowane żeberka pieczemy na grillu około 30 minut,od czasu do czasu trzeba je obracać i smarować pozostałą marynatą, która nam zostanie.
Do grillowanych mies podaje sałatę lodowa z papryką cebulą ,pomidorem i ogórkiem lub z sosem tzatziki.
Często jako dodatek piekę ziemniaki w foli . Ziemniaki w skorce podgotowuje w osolonej wodzie . Takie poltwarde zawijam w folię z ulubionym ziołem . Przeważnie tymianek , czasami kminek . Podaje z masłem czosnkowym lub ziołowym , jak kto lubi .
poniedziałek, 10 czerwca 2013
Czas grilla . Przepis na kurczaki .
Lato to okres kiedy biesiadujemy na świeżym powietrzu .Do tego wpisu zainspirowała mnie Antonina fotkami z grilla . Pamiętam jak poszukiwałam dobrych , smacznych przepisów , dlatego chce się podzielić sprawdzonymi . Nie mam fotek , ale myślę ze szybko uzupełnię ten wpis .
Dzisiaj kurczak . Nie polecam do grillowania filetów z piersi. Są za suche.Grilluję filety z udźca kurczaka . Po upieczeniu wyglądają jak pierś i nawet moje wybredne marudy zajadają aż milo .
Fotka ze strony Tesco
Mięso do grillowania powinno być zamarynowane , niby godzina wystarczy,ale dobre mięso jest wtedy jak je zamarynuję dzień wcześniej .
I tak . Stosuję dwie marynaty . Pierwsza z netu .Nie podam strony , bo stosuje od dawna i nie pamiętam gdzie ja znalazłam .
Przepis I
Pół papryki ( owoc) drobniutko pokrojony
skorka z polówki cytryny (otarta)
natka pietruszki , (nie duzo )
cebula ,czosnek , (daję 3, 4 ząbki ) (otarte)
słodka i ostra papryka w proszku
pieprz , sól ,
łyżeczka białego octu winnego , lub jaki kto ma ,może być jabłkowy , ale ja też stosuję macerację w soku z cytryny tak jak w drugim przepisie .
łyżeczka miodu
Ostatni składnik jaki stosuję , zależy często od tego co akurat mam i jest to : sos barbecue albo ketchup albo sos sojowy .
Wszystko do miski ,ja jeszcze lekko traktuję blenderem i w takiej marynacie maceruje się mój kurczak .
Przepis II
Drugi przepis bardzo aromatyczny
Najpierw przygotowuje przyprawę . Jedna część to moze być łyżeczka , ja mieszam całe opakowania zgodne wagowo . Używam do innych mięs również . Przepis pochodzi od kogoś z kim kiedyś pracowałam .
Imbir- 1
Biały pieprz -1
Galka muszkatolowa - 2
Cynamon -1/4
Mielony czosnek -1
czarny pieprz 1/4 (można więcej )
ewentualnie kardamon
Kurczaka skropić sokiem z cytryny ,odstawić na pol godziny ,potem odrobinę oleju lub oliwy
wymieszać z przyprawą, ja daje 2,3 łyżki i tym dokładnie pokryć mięso i na noc do lodówki .
W dniu grilowania , wyciagam mięso z lodowki na tyle wcześniej ,aby zlapalo temperature pokojową . Nie griluję nigdy mięsa prosto z lodowki .
Pachnie i smakuje bosko .
SMACZNEGO
jutro żeberka
Jeżeli ktoś posiada fajny przepis i zechce sie ze mną podzielić proszę wpisać w komentarzu, przetestuję na pewno.
Dzisiaj kurczak . Nie polecam do grillowania filetów z piersi. Są za suche.Grilluję filety z udźca kurczaka . Po upieczeniu wyglądają jak pierś i nawet moje wybredne marudy zajadają aż milo .
Fotka ze strony Tesco
Mięso do grillowania powinno być zamarynowane , niby godzina wystarczy,ale dobre mięso jest wtedy jak je zamarynuję dzień wcześniej .
I tak . Stosuję dwie marynaty . Pierwsza z netu .Nie podam strony , bo stosuje od dawna i nie pamiętam gdzie ja znalazłam .
Przepis I
Pół papryki ( owoc) drobniutko pokrojony
skorka z polówki cytryny (otarta)
natka pietruszki , (nie duzo )
cebula ,czosnek , (daję 3, 4 ząbki ) (otarte)
słodka i ostra papryka w proszku
pieprz , sól ,
łyżeczka białego octu winnego , lub jaki kto ma ,może być jabłkowy , ale ja też stosuję macerację w soku z cytryny tak jak w drugim przepisie .
łyżeczka miodu
Ostatni składnik jaki stosuję , zależy często od tego co akurat mam i jest to : sos barbecue albo ketchup albo sos sojowy .
Wszystko do miski ,ja jeszcze lekko traktuję blenderem i w takiej marynacie maceruje się mój kurczak .
Przepis II
Drugi przepis bardzo aromatyczny
Najpierw przygotowuje przyprawę . Jedna część to moze być łyżeczka , ja mieszam całe opakowania zgodne wagowo . Używam do innych mięs również . Przepis pochodzi od kogoś z kim kiedyś pracowałam .
Imbir- 1
Biały pieprz -1
Galka muszkatolowa - 2
Cynamon -1/4
Mielony czosnek -1
czarny pieprz 1/4 (można więcej )
ewentualnie kardamon
Kurczaka skropić sokiem z cytryny ,odstawić na pol godziny ,potem odrobinę oleju lub oliwy
wymieszać z przyprawą, ja daje 2,3 łyżki i tym dokładnie pokryć mięso i na noc do lodówki .
W dniu grilowania , wyciagam mięso z lodowki na tyle wcześniej ,aby zlapalo temperature pokojową . Nie griluję nigdy mięsa prosto z lodowki .
Pachnie i smakuje bosko .
SMACZNEGO
jutro żeberka
Jeżeli ktoś posiada fajny przepis i zechce sie ze mną podzielić proszę wpisać w komentarzu, przetestuję na pewno.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Dziękuję za wizytę i za każde pozostawione słowo