Obserwatorzy

czwartek, 27 czerwca 2013

Krzyzyki raz

Witam. Dzisiaj pragnę się pochwalić moim pierwszym w życiu krzyżykowym a raczej półkrzyżykowym obrazkiem . Prawdę mówiąc to nie miałam w planach krzyżykowania ,miało je moje najmłodsze . Dzieci jak to dzieci zaczynają a potem za trudne ,albo słońce za mocno świeci . Trzeba było skończyć , bo chce go podarować swojej pani .Ze niby ona to tez taki aniołek  .
 Dla porównania :) 
Obrazek jeszcze mokry, czeka na prasowanie i włożenie do ramy .  
Frywolitkowo udało mi się popełnić klasyczną bransoletkę dla kuzynki , jeszcze bez zapięcia  .Aida20.
Bałam się takich cienkich nici , a teraz są moim nr 1. Mam jeszcze gotowy kołnierzyk, ale to następnym razem  .

środa, 12 czerwca 2013

Grilowania ciąg dalszy , żeberka


Przepis na żeberka  zaadoptowałam  z radia . Wychodzą pyszne, kruche i pięknie zrumienione.

 około 1 kg żeberek
6 łyżek sosu sojowego- jasnego
 2 ząbki czosnku
 słoiczek pikantnej musztardy (najlepsza sarepska)
pół szklanki oleju
pol szklanki miodu ( daję mniej bo miód sie szybko karmelizuje )
sól , pieprz

Najpierw trzeba zrobić marynatę,więc trzeba połączyć wszystkie składniki (dokładnie wymieszać) . Żeberka pokroić na mniejsze porcje i włożyć do marynaty,wymieszać tak aby były dokładnie pokryte marynatą,pozostawić w lodówce (najlepiej na noc a jeszcze lepiej na 24 godziny przed grillowaniem) Tak przygotowane żeberka pieczemy na grillu około 30 minut,od czasu do czasu trzeba je obracać i smarować pozostałą marynatą, która nam zostanie.  

Do grillowanych mies podaje sałatę lodowa z papryką cebulą ,pomidorem i ogórkiem lub z sosem tzatziki.
Często jako dodatek  piekę ziemniaki w foli . Ziemniaki w skorce  podgotowuje w osolonej wodzie . Takie poltwarde zawijam w folię z ulubionym ziołem . Przeważnie tymianek , czasami kminek . Podaje z masłem czosnkowym lub ziołowym , jak kto lubi .

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Czas grilla . Przepis na kurczaki .

Lato  to okres kiedy biesiadujemy na świeżym powietrzu .Do tego wpisu zainspirowała  mnie Antonina fotkami z grilla .   Pamiętam jak  poszukiwałam dobrych , smacznych przepisów , dlatego chce się podzielić sprawdzonymi .   Nie mam fotek , ale myślę ze szybko uzupełnię ten wpis  .
 Dzisiaj  kurczak .    Nie polecam do grillowania filetów z piersi. Są za suche.Grilluję filety  z udźca kurczaka  . Po upieczeniu wyglądają jak pierś i nawet moje wybredne marudy zajadają aż milo .
Fotka ze strony Tesco


 Mięso do grillowania powinno być zamarynowane , niby godzina wystarczy,ale dobre mięso jest wtedy  jak je zamarynuję dzień wcześniej  .
 I tak . Stosuję dwie marynaty . Pierwsza z netu .Nie podam strony , bo stosuje  od dawna i nie pamiętam gdzie ja znalazłam .

Przepis I
Pół papryki  ( owoc) drobniutko pokrojony
skorka z polówki cytryny (otarta)
natka pietruszki , (nie duzo )
cebula ,czosnek , (daję 3, 4 ząbki ) (otarte)
słodka i ostra papryka w proszku
pieprz , sól ,
łyżeczka białego octu winnego , lub jaki kto ma   ,może być jabłkowy , ale ja też stosuję macerację w soku z cytryny  tak jak w drugim przepisie .
łyżeczka miodu
Ostatni składnik   jaki stosuję , zależy często od tego co akurat mam  i jest to : sos barbecue albo  ketchup albo sos sojowy . 

 Wszystko do miski  ,ja jeszcze  lekko traktuję blenderem i w takiej marynacie maceruje  się mój kurczak .
Przepis II

Drugi przepis  bardzo aromatyczny

Najpierw przygotowuje przyprawę . Jedna część to moze być łyżeczka ,  ja mieszam całe  opakowania zgodne wagowo  .   Używam do innych mięs również .  Przepis  pochodzi od kogoś z kim  kiedyś pracowałam .
Imbir- 1
Biały pieprz -1
Galka muszkatolowa - 2
Cynamon -1/4
Mielony czosnek -1
czarny pieprz 1/4  (można więcej )
ewentualnie kardamon

Kurczaka skropić sokiem z cytryny  ,odstawić na pol godziny ,potem odrobinę oleju lub oliwy
 wymieszać z przyprawą, ja daje 2,3 łyżki  i tym dokładnie pokryć mięso i na noc do lodówki .

W dniu grilowania , wyciagam mięso z lodowki   na tyle wcześniej ,aby zlapalo temperature pokojową . Nie griluję nigdy mięsa prosto z lodowki .
Pachnie i smakuje bosko .
 SMACZNEGO
 jutro żeberka

Jeżeli ktoś posiada fajny przepis i zechce sie ze mną podzielić  proszę wpisać w komentarzu, przetestuję na pewno.


Dziękuję za wizytę i za każde pozostawione słowo